Bezglutenowe,  Drugie danie,  Imprezowe,  Obiad,  Śniadania i kolacje,  Wielkanoc

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami i białą fasolką

Obiecałam duży wybór przepisów na Wielkanoc:) więc słowa dotrzymuję !

Kolejna wspaniała propozycja podania Białej Kiełbasy, tym razem z cebulą podsmażoną na maśle Dobre OSM Radomsko, ale liczą się dodatki. Mianowicie suszone pomidory w oleju i fasolka biała od MK Konshurt robią swoje. Kiełbasę wybierajcie zawsze dobrej jakości, ja polecam ZPM GROT. Taką kiełbaskę przygotowuję na Święta co roku i znika tak szybko jak się ją robi. Przyrządzicie to danie dosłownie w 20 minut, a stanie się hitem Wielkanocnego stołu. Podane może być jako dodatek, ale tez jako danie główne podane np. z chlebkiem. Aromatyczne przyprawy od INTERJAREK podkreślają pikantny smak kiełbasek.

Czego chcieć więcej:) Barszczyk z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i chrzanem jest, kiełbaski z suszonymi pomidorami i białą fasolą są, babka czekoladowa z kaszą gryczaną i babka cytrynowa z majonezem i rozmarynem jest, jajka faszerowane są…to co, lecę dalej do kuchni bo to nie koniec pomysłów na Wielkanoc! 🙂

Składniki:

5 białych kiełbasek od GROT
4 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego INTERJAREK
1/2 puszki fasoli białej MK Konshurt
ok. 45g koncentratu pomidorowego
4 połówki papryki konserwowej
1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
1 łyżka majeranku INTERJAREK
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła OSM Radomsko Masło Dobre
1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kiełbaski podsmażamy na maśle na dużej patelni. Po ich zarumienieniu dodajemy 4-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów, kroimy w pióra cebule i drobno siekamy czosnek i podsmażamy z kiełbasą. Po kilku minutach wyjmujemy kiełbasę ( cebula musi być zarumieniona ). Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolkę, pokrojoną paprykę i pomidory suszone z oliwy oraz podlewamy 1/3 szklanki wody i podduszamy. Dodajemy majeranek, sól, pieprz i ciągle mieszając podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy z powrotem kiełbasę, zostawiamy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Podajemy gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *