Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Obiad

Bezglutenowe łazanki z kapustą, orzechami i śliwką

Zbliżają się Święta, więc coraz więcej przepisów świątecznych… tym razem łazanki. One po prostu być muszą:) Zazwyczaj podajemy je z grzybami, ale nie u nas…u nas zbyt wymagające towarzystwo-czyli nie lubiące grzybów…ech, no co mam powiedzieć, musiałam menu dostosować też do nich:)

…i tak powstały łazanki z kapustą na podsmażanej na maśle Hej! OSM Radomsko cebulce z suszonymi śliwkami od Bakalland.

Polecam, polecam, naprawdę wychodzą pyszne!

4-6 porcji

Składniki:

500g kapusty kiszonej
2 średniej wielkości marchewki
1 cebula
34 szklanki wody
1 łyżka masła
kminek, sól, pieprz, cukier trzcinowy - do smaku
6 śliwek suszonych
3/4 opakowania makaronu łazanek BG

Sposób przygotowania:

Kapustę należy odcisnąć z soku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonej już na maśle cebuli. Dolewamy wodę i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż do wyparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem do smaku, próbujemy i dodajemy cukier trzcinowy, aby przełamać kwaśny smak. Dodajemy pokrojone śliwki i dusimy jeszcze 5-7 minut podlewając odrobiną wody.

Kapustę przekładamy do ugotowanych łazanek i dobrze mieszamy-polecam dodać jeszcze łyżkę masła. Na koniec najważniejsze- chrupiące posiekane orzechy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *