Dla mnie dzisiaj idealna kompozycja na popołudniową kawę, a do tego BEZGLUTENOWE BUŁECZKI ZE ŚLIWKĄ. Kto się pisze na taką przyjemność😉?
Ciasto wyszło kruche po upieczeniu, nie jest zbite, nie zapycha. Po prostu pycha🥰
Zamiast masła, które zazwyczaj używam do wypieków, tym razem spróbowałam z Olejem Kujawskim, polecam 🙂

Bezglutenowe bułeczki ze śliwką i kruszonką
Kategoria
Bezglutenowe
Chleby i bułki
Ciasta i ciasteczka
Persons
4
Serving Size
1 bułeczka
Czas Gotowania
1 godzina, 20 minut/y
Total Time
1 godzina, 20 minut/y
Składniki
- ✔️120g mąki ryżowej
- ✔️120g mąki kukurydzianej
- ✔️60g mąki kokosowej
- ✔️35g mąki jaglanej
- ✔️35g oleju dobrej jakości ja używam Olej Kujawski ( zazwyczaj daję masło, ale chciałam wypróbować z olejem i naprawdę wyszło ok )
- ✔️2 jajka
- ✔️paczka suchych drożdży 8g
- ✔️220ml letniej wody
- ✔️40-50g ksylitolu lub innego zamiennika
- ✔️mąka kokosowa do posypania bułek
Instrukcje
- Wszystkie składniki ze sobą dobrze wyrabiamy mikserem i odstawiamy do wyrośnięcia. Ok.40-50 min powinno wystarczyć.
- Śliwki myjemy,wyjmujemy pestkę. Dzielimy ciasto na części i w środek każdej części wkładamy połowę śliwki. Ja ułożyłam bułki w papilotach na duże muffiny, dzięki temu zachowały piękny kształt oraz posypałam wierzch mąką kokosową. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku bez termoobiegu przez 25 minut.