Bezglutenowe,  Obiad,  Wielkanoc,  Zupy

Barszcz Wielkanocny z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i chrzanem

Barszcz Wielkanocny z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i chrzanem – danie, które po prostu musi być na stole Wielkanocnym.

Robię go na różne sposoby i za każdym razem wychodzi bardzo smaczny. Ulubione danie całej rodziny-szczególnie dzieci:)

Ta wersja jest z chrzanem, ale jeśli nie przepadacie za nim po prostu go pomińcie. Barszczyk wychodzi smaczny, sycący, zabielony śmietaną Hej! 18% od OSM RADOMSKO, ugotowany na pysznej bez fosforanów, bez barwników i bez glutaminianu sodu kiełbasie białej surowej z szynki od ZPM GROT ,z dużą ilością majeranku INTERJAREK

Całość smaku dopełniona została przez moje ulubione jajka przepiórcze bez GMO od www.przepiorki.eu Polecam!

6-8 porcji

ok. 1 godziny

Składniki:

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 większa pietruszka(korzeń)
3 ziemniaki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
100g chudego boczku wędzonego
3 białe kiełbasy GROT
350mzakwasu barszczu białego (BG)
3 łyżki śmietany 18% Hej! OSM Radomsko
2 łyżki suszonego majeranku INTERJAREK
1 łyżka chrzanu
ok. 800ml wody
1 łyżka soli
3/4 łyżeczki pieprzu
6 ugotowanych jaj przepiórczych od www.przepiorki.eu

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy( do momentu jak zacznie puszczać tłuszcz ), a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy.
Do garnka wlewany ok. 800ml wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki marchewkę i pietruszkę oraz białe kiełbaski i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Dokładamy cebulkę z boczkiem, majeranek, sól, pieprz i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie czas na zakwasu barszczu białego-doprowadzamy do wrzenia, dodajemy chrzan i śmietanę(wcześniej roztrzepmy ją w kilku łyżkach barszczu gorącego) i gotujemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *