Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Obiad

Barszcz czerwony Wigilijny z morelą na zakwasie z buraków

Jest  i On! Król Świątecznego stołu. Barszcz czerwony z morelą na zakwasie z buraków na który przepis znajdziecie tutaj.

Barszczyk czerwony uwielbiany jest przez wszystkich. Wersja bardziej fit znajduje się poniżej, chociaż nie ukrywam, że często gotuję na rosole, a więc po prostu zamienić wystarczy wodę na wywar mięsno warzywny. W każdym razie, jak byście nie zrobili to wychodzi z tego przepisu pyszny!

Z czym lubicie tradycyjny barszczyk? a dodaję podczas gotowania morele od Bakalland które nadają mu delikatnego słodkiego smaku i wspaniałego aromatu. Podaje go z kleksem śmietany  Hej! OSM Radomsko bo tak lubimy 🙂 i co jeszcze….co tylko zapragniecie: paszteciki, kapuśniaczki, krokiety, pierożki z kruchego ciasta( przepis tutaj- polecam ! ) lub koszyczki naleśnikowe z nadzieniem,  a nawet ugniecione ziemniaki 🙂

6-8 porcji

ok. 1 godziny 20 minut

Składniki:

1 litr zakwasu z buraków

1 duży burak
2,5 litry wody
1 większa marchewka
1 większa pietruszka
1/2 selera
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
6-8 suszonych grzybów
4-5 moreli
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa, liść laurowy, czosnek i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie je wyjmij ( możesz z nich zrobić sałatkę warzywną ). Teraz wkładamy pokrojonego w plastry buraka i wcześniej namoczone przez ok 30 minut, pokrojone w paski grzyby oraz morele i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy buraki ( morele możecie wyjąć, chociaż ja je zostawiam ). Wlewamy zakwas z buraków, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.

Idealny barszczyk na Święta, ale też na co dzień. Proponuję podawać z kleksem śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *