Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka

Bananowiec kawowy bezglutenowy

Miewam czasami takie dni, że postanawiam robić cały dzień “nic”:) macie tez tak?:)…tyle tylko, że zazwyczaj po kilku godzinach jestem już tak zmęczona tym, że postanawiam jednak udać się do kuchni:) W taki właśnie dzień powstał przepis na rewelacyjny bezglutenowy bananowiec kawowy z Mix C Schar, niezwykle pulchny z pyszną polewą karmelową z Delecta

Dla miłośników kawy – tak jak ja:) – bananowiec jest prawdziwym rarytasem. Polecam spróbować kawy od Bearded. Ma niepowtarzalny smak, a zapach unosi się po całym domu podczas parzenia:)

 

ok. 12 porcji

1 godzina

Składniki:

4 jajka
1 i 3/4 mieszanki BG np. Mix C
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150g masła roztopionego
3 banany
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 espresso
3/4 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady
polewa karmelową lub inna którą lubicie

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek, sodkę, zimne espresso i roztopione masło i mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane banany i czekoladę, dobrze ze sobą łączymy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *