Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Bajaderki w kokosie

To jeden z moich ulubionych przepisów na słodko. BAJADERKI czyli idealny sposób na ciasteczka z resztek ciasta. Tak naprawdę można dodać do nich wykonania wszystko co lubimy. U mnie wersja z piernika, orzechów, rodzynek i amaretto:)

Ja osobiście nie dodaję już do ciasta cukru, ale jeśli macie taką potrzebę polecam wybrać miód lub syrop z agawy. Bajaderki nie raz uratowały mnie przy zakalcu 🙂 szczególnie jeśli starałam się, żeby ciasto wyszło bo zapowiedzieli sie goście…wtedy przepis na BAJADERKI jak znalazł – nic się nie zmarnuje, a kuleczki smakować będzie każdemu!

Obtoczyłam je w kokosie, jeśli jednak nie przepadacie za nim, to polecam wybrać gorzkie kakao lub posiekane drobno orzechy.

ok. 20min

Składniki:

500g resztek ciasta ( piernika, babki, murzynka, zebry )
60-70ml mleka lub napoju roślinnego )
3 czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych
2 łyżki rodzynek ( namoczonych wcześniej w wodzie )
4 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów
2 łyżki gorzkiego kakao
6 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 kieliszki amaretto ( można pominąć )

wiórki kokosowe ( ok. 8 łyżek )

Sposób przygotowania:

Ciasto należy pokroić na mniejsze kawałki i zblendować lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
Dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy.
Powinna powstać dość gęsta, kleista masa. Gęstość regulujemy ilością mleka i powideł.
W dłoń nabieramy po ok. 1 łyżce masy, formujemy kilki, obtaczamy w wiórkach i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *