Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Wielkanoc

Babka marchewkowa z pomarańczą

Kolejna pyszna babka, warta spróbowania. Hit na Świąteczny stół w tym roku. Babka ma już kilkoro swoich fanów i na pewno będzie ich jeszcze więcej 🙂

Jeśli weźmiecie się za jej upieczenie, proponuję zetrzeć marchewkę na małych oczkach, żeby była wyczuwalna w babce, ale nie bardzo widoczna. Rodzynki BAKALLAND  dodaje jej słodkości, więc możecie nieco mniej użyć ksylitolu lub cukru. Podaję zawsze w przepisać zawsze 2 wersje -wybór składników należy do Was:) Ja zazwyczaj wybieram wersję BG i bez cukru.

Polecam wypróbować cukier z pomarańczą od DELECTA – cudownie pachną wypieki 🙂

Foreka na babkę duża

ok. 1,5h

Składniki:

250g startej na tartce o małych oczkach marchewki
100ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
260g mąki pszennej lub mix BG
160g ksylitolu lub cukru
4 jajka
50ml soku z pomarańczy świeżego
1 łyżka startej skórki pomarańczy lub kandyzowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sodki
po jednej łyżeczce cynamonu i imbiru2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek BAKALLAND
2 łyżeczki cukru z pomarańczą DELECTA

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem
Dodajemy mąkę i olej i ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.
Masę wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut-do suchego patyczka.
Babkę dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub inną ulubioną polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *