Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Inne,  Wielkanoc

Babka drożdżowa z rodzynkami

Dzień dobry🌞dziś akcja #slodkozladyhashii  na IG @ladyhashii Zapraszam wszystkich do dzielenia się swoimi słodkimi przepisami.
Święta coraz bliżej, wiec kolejna pyszna propozycja-DROŻDŻÓWKA Z RODZYNKAMI I SEZAMEM ze sklepu MISIONTEK. Pamiętajcie o rabacie przy zakupach z kodem:hashi7)
Pyszna, pachnącą, w sam raz na Wielkanocny stół, albo po prostu do kawusi. Porcja na naprawdę dużą foremkę, więc tak naprawdę możecie z tego przepisu upiec ciasto drożdżowe z rodzynkami i też będzie pysznie 🙂 Ciekawa jestem z czym lubicie jeść drożdżowe? U nas każda opcja wchodzi w grę…z ciepłym mlekiem, do kawy z czekoladą, dżemem…a nawet samym masełkiem 🙂

ok. 1,5h

Składniki:

200ml mleka ( dałam napój roślinny)
60g cukru ( u mnie kokosowy)
35g drożdży świeżych
80g masła miękkiego lub oleju z pestek winogron
2 łyżeczki cukru z wanilią
480g mąki pszennej ( lub mix B Schar, czyli BG chlebowa)
Szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
100g rodzynek
1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru.
Wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki ( oprócz rodzynek i sezamu)wyrabiamy ciasto kilka minut mikserem.
Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
Dodajemy rodzynki i sezamu, delikatnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 15 min.
Po tym czasie przekładamy ciasto do dużej foremki na babkę lub pannatoni lub 2 mniejszych.
Podgrzewamy piekarnik do 150 stopni, wstawiamy ciasto u pieczemy ok. 30 minut.
Po tym czasie podgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok.15 minut- do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *