Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Wielkanoc

Babka chałwowa

Baby, babki i mazurki…Czas start! Ja już czuję wiosenny klimat, a więc Święta tuż tuż:)

Zaczynamy przepisy na wypieki i smakołyki na Świąteczne stoły. Czego u Was na pewno nie zabraknie? Jaka jest Wasza ulubiona potrawa?

Piszcie, zaglądajcie na IG i FB, chętnie wstawię Wasze fotki w galerii zdjęć.

Dziś Babka…do kawy, herbaty, na deser, ale na pewno powtórzę ten przepis na Święta. Smaczna, wilgotna, pachnąca chałwą waniliową  MK Konshurt

Zachęcam Was do zrobienia zdrowych zakupów przez Świętami w sklepie internetowym MISIONTEK, a z kodem HASI7 uzyskacie rabat. Do babki użyłam aromatycznego cukru kokosowego, bez którego moje życie nie byłoby tak słodkie 🙂

Babka z polewą czekoladową smakuje rewelacyjnie, więc u mnie polewa z gorzkiej czekolady od DELECTA sprawiła, że ciacho dodatkowo kusiło swoim wyglądem i smakiem 🙂

 

foremka na babki średnica ok. 22cm

ok. 1 godziny

Składniki:

3 jajka
120ml wody
180g cukru kokosowego
250g mąki BG ( mix.C Schar ) lub pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki chałwy waniliowej
60ml oleju rzepakowego
40ml oleju sezamowego lub z orzeszków archaidowych (wykorzystałam olej, który pojawia się na wierzchu masła orzechowego )

Polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy do “białości” z cukrem.
Dodajemy olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, chałwę.
Wszystko dobrze miksujemy na niskich obrotach.
Masę wylewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Pieczemy min. 50 minut – do suchego patyczka.
Babki nie wyjmujemy od razu, zostawiamy na 10 minut w piekarniku i delikatnie uchylamy drzwiczki.

Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *