Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser

Babeczki walentynkowe z mascarpone i bitą śmietaną

Nawet jak czasami wstaniemy lewą nogą z łóżka to od razu humory nam się poprawią na widok takich cudeniek:)

Zbliżają się Walentynki, szaleństwo serduszkowe, czas na rozpieszczanie  naszych najbliższych! W sumie, jak bym się tak głębiej zastanowiła, to u nas takie Walentynkowe dogadzanie sobie pysznościami jest częściej niż raz w roku:)…

Muffinki to taki “must have”. Dzisiaj mam dla Was propozycję dla osób, które lubią gotowe produkty z których szybko i prosto przygotujemy wypieki lub wersję bezglutenową mocno czekoladową. Do muffinek w wersji z mąką pszenną wykorzystałam gotową mieszankę od Delecta z serii La Chocoltiera. Muffinki wychodzą idealne, musicie tylko dokupić składniki znajdujące się w przepisie na opakowaniu, mdzi. mleko.

Oczywiście pojawiła się też u mnie wersja BG, żebym nie patrzyła tylko jak rodzinka je pyszności, bo nie darowałabym sobie tego – muffinki kocham całym moim sercem:) Zrobiłam do nich rewelacyjny w smaku, lekko cytrynowy krem z użyciem śmietanki 30% Ale! OSM Radomsko, świetnie się ubija i jest bardzo dobrej jakości.

To co, macie jeszcze kilka dni do Walentynek, dlatego przepis dodałam wcześniej, żebyście mieli czas na zaopatrzenie się w składniki. Takie muffinki podbiją każde serce 🙂

 

ok. 12 sztuk

ok. 1 godziny

Składniki:

Wersja Glutenowa:
1 opakowanie Muffinki Brownie od Delecta (+ składniki z przepisu na opakowaniu )

Wersja Bezglutenowa:
2 niepełne szklanki mieszanki BG ( lub 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej i 1/2 szklanki gryczanej )
1/3 szklanki ksylitolu
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki gorzkiego kakao
3/4 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady 80%
1 szklanka mleka ( może być napój kokosowy )
1/3 szklanki oleju
Na krem:
1/2 opakowania mascarpone
250ml śmietany 30%
2 łyżeczki soku z cytryny
barwniki naturalne ( opcjonalnie )
kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Wersję z Glutenem wykonujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wersja BG: standardowo łączymy osobno składniki płynne i osobno mokre. Ja dodatkowo osobno ubijam białka, muffinki wychodzą wtedy super pulchne. Łączymy wszystkie składniki ze sobą mieszając dokładnie, przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
Przed dekoracją należy muffiny wystudzić.

Krem:
śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy sok z cytryny i po łyżce mascarpone, delikatnie ubijamy dalej. Krem możemy podzielić na kilka części i dodać do każdej kolorowy barwnik naturalny.
Dekorujemy babeczki kremem i kolorową posypką.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *