Jak co roku, chciałabym Wam jak najwięcej przekazać inspiracji na Wielkanoc. Uwielbiam ten czas, pieczenie ciast, przygotowywanie sałatek i potraw Wielkanocnych.
Seria ciast, babek, mazurków potrwa jeszcze trochę, a potem przekażę Wam pomysły na inne pyszności 🙂
Te babeczki skradły serca moich łakomczuchów. Wersja mini babeczek w sam raz do koszyczka, ale przepis możecie też wykorzystać do upieczenia jednej dużej babki. Kawowy smak, podkręcony dodatkowo czekoladę…mniamm…i oczywiście polewa kajmakowa BAKALLAND zrobiła swoje:)
12-15 sztuk
ok. 1 godziny

Składniki:
150g masła
80g cukru trzcinowego
2 łyżki masy kajmakowej
300g mąki pszennej lub BG do ciast np. Schar Universal
4 jajka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kropli czekolady DELEKTA lub poruszonej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1/3 puszki masy kajmakowej
6 łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania:
Masło należy rozpuścić i wystudzić.
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy dodając na samym końcu krople czekolady.
Masę przekładamy do foremek na mini babeczki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce, a następnie polewamy przygotowaną polewą ( podgrzewamy śmietanę z kajmakiem i dobrze mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy ).
