Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Wielkanoc

Babeczki do koszyczka z ajerkoniakiem z Schar Mix C

Babeczki do koszyczka Wielkanocnego z ajerkoniakiem robią u mnie co roku furorę. Zawsze piekę z podwójnej porcji, żeby choć jedna babeczka dotrwała do święconki 🙂

W tym roku upiekłam z jaj przepiórczych od przepiorki.eu.

Właściwości jaj przepiórczy nadal są nie doceniane, a czas najwyższy! Są bardzo smaczne i można z nich zrobić dosłownie wszystko. Pięknie się prezentują w sałatkach, a poza tym nie zawierają cholesterolu i są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka.

Wersja bezglutenowa oczywiście z niezawodnej  mąki Schar Mix C Patisserie.

Pamiętajcie, aby masło Dobre OSM RADOMSKO dobrze utrzeć przed dodaniem mąki – musi być miękkie.

Babeczki wychodzą delikatne, pulchne i oprócz zapachu ajerkoniaku wyczuć można aromat pomarańczy za sprawą cukru ze skórką pomarańczową od DELECTA.

Koniecznie spróbujcie. Polecam.

10-12 sztuk

ok. 1 godziny

Składniki:

4 jajka przepiórcze
1 szklanka mąki Schar MIX C
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczy
80g ksylitolu
80g masła
100ml ajerkoniaku

do ozdobienia mak, lukier, cukier puder, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z ksylitolem i dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy po jednej łyżce mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, wlewamy ajerkoniak i ponownie miksujemy.
Masę wylewamy do wysokości 2/3 foremki do mini babeczek ( jeśli nie macie-wyjdą z ciasta super muffiny 🙂 ). Na spód niektórych możecie wsypać odrobinę maku.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Nie spieczcie ich za bardzo z wierzchu.
Wystudzone ozdabiamy skórką pomarańczową, lukrem lub cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *