Babeczki do koszyczka Wielkanocnego z ajerkoniakiem robią u mnie co roku furorę. Zawsze piekę z podwójnej porcji, żeby choć jedna babeczka dotrwała do święconki 🙂
W tym roku upiekłam z jaj przepiórczych od przepiorki.eu.
Właściwości jaj przepiórczy nadal są nie doceniane, a czas najwyższy! Są bardzo smaczne i można z nich zrobić dosłownie wszystko. Pięknie się prezentują w sałatkach, a poza tym nie zawierają cholesterolu i są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka.
Wersja bezglutenowa oczywiście z niezawodnej mąki Schar Mix C Patisserie.
Pamiętajcie, aby masło Dobre OSM RADOMSKO dobrze utrzeć przed dodaniem mąki – musi być miękkie.
Babeczki wychodzą delikatne, pulchne i oprócz zapachu ajerkoniaku wyczuć można aromat pomarańczy za sprawą cukru ze skórką pomarańczową od DELECTA.
Koniecznie spróbujcie. Polecam.
10-12 sztuk
ok. 1 godziny

Składniki:
4 jajka przepiórcze
1 szklanka mąki Schar MIX C
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczy
80g ksylitolu
80g masła
100ml ajerkoniaku
do ozdobienia mak, lukier, cukier puder, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z ksylitolem i dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy po jednej łyżce mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, wlewamy ajerkoniak i ponownie miksujemy.
Masę wylewamy do wysokości 2/3 foremki do mini babeczek ( jeśli nie macie-wyjdą z ciasta super muffiny 🙂 ). Na spód niektórych możecie wsypać odrobinę maku.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Nie spieczcie ich za bardzo z wierzchu.
Wystudzone ozdabiamy skórką pomarańczową, lukrem lub cukrem pudrem.
