Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad,  Śniadania i kolacje

A la pizza śniadaniowa z jajkiem i rzodkiewką

Dzień dobry! Takie śniadanie sił nam doda. A la pizza z jajkiem, rzodkiewką, a spód posmarowany śmietaną i podsmażoną cebulką..mniamm…Szybkie danie, pełne zdrowych warzywek. Koniecznie na koniec posypcie dużą ilością pokrojonego szczypiorku od BAZIÓŁKA 🙂

1

ok. 40 minut

Składniki:

A la pizza:80g mieszanki BG ( lub mąki pszennej )
20g mąki gryczanej
50ml wody
5g drożdży
40g masła
duża szczypta soli

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki pieprzu

4-5 łyżek śmietany 12%
rzodkiewka
jajko

Sposób przygotowania:

Składniki na a la pizzę zagnieść i odstawić na 20 minut.
Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy i podsmażamy na maśle.
Z ciasta formujemy mini pizzę podnosząc do góry brzegi. Smarujemy śmietaną, wykładamy cebulę i pieczemy w 220 stopniach przez 8 minut. Wyjmujemy, dokładamy pokrojoną rzodkiewkę, wbijamy jajko. Oprószamy solą i pieprzem. Ponownie pieczemy ok. 8 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *